Artikkelikuva

Maailma paremmaksi aurinkoenergialla

”Kehitysmaat ovat rikkaita, kun mittarina on aurinko”, sanoo ranskalaisitalialainen Eva Wissenz.

Seitsemän vuotta sitten Eva Wissenz työskenteli matkaoppaana Kuubassa. Saarella hän tutustui kanadalaissuomalaiseen Eerik Wissenziin, joka oli mukana paikallisessa aurinkoenergiahankkeessa.

Ihastumisen myötä Eva Wissenz pääsi lähemmäs ympäristöasioita, jotka olivat kiinnostaneet häntä jo pidempään.

Italialaista filologiaa Pariisissa opiskelleen, kustannusalalle tähtäävän nuoren naisen ympäristöinnostus oli näkynyt lähinnä hänen tarinoissaan.

”Ympäristöliike antoi teksteilleni käytännöllisempiä näkökulmia. Pidän ajatusleikeistä, että voisimme elää maapallolla sovussa ympäristön kanssa.”

Kuubasta parikunnan tie vei Ranskaan, jonne pari perusti järjestön. Sen tarkoitus oli jatkaa globaalin köyhyyden ja ilmastokysymysten ratkaisemista aurinkoenergialla.

Ranskan byrokratia kuitenkin tuntui syövän luovuutta: liian paljon energiaa meni järjestön pyörittämiseen. Niinpä syntyi idea Suomeen muuttamisesta. Eerik Wissenz halusi päästä lähemmäksi luontoa ja kokeilla asumista toisessa kotimaassaan. Molempia houkutteli maan vähäinen korruptio ja järjestelmällisyys.

”Kaikki sanoivat, että olisimme hulluja, jos perustaisimme aurinkoenergiayrityksen Suomeen”, Eva Wissenz sanoo. ”Me ajattelimme, että yrityksen perustaminen olisi helppoa ja nopeaa. Lopulta saimme muutkin vakuuttumaan, että Suomi olisi oikea maa toiminnallemme.”

 

Wissenzien GoSol -yritys on ollut mukana rakentamassa aurinkopaneeleja muun muassa Intiassa ja Haitissa. Yritys opettaa paikallisia rakentamaan paneelijärjestelmiä.

”Annamme käsityöläisille ohjeet paneeleihin. Tulomme saamme teollisuutta varten rakennetuista malleista. Tämä on meistä reilua – meidän panoksemme köyhyyden ratkaisemiseksi”, Eva Wissenz sanoo.

Pariskunnalle on tärkeää, ettei aurinkopaneeleja käytetä ainoastaan ruoan laittamiseen. Paneelien avulla voidaan luoda myös teolliseen tarpeeseen käytettävää vesihöyryä.

”On harmi, etteivät suomalaiset itse näe, kuinka hyvä maa Suomi on. Asiat on järjestetty hyvin, mikä antaa tilaa luovuudelle”, Wissenz sanoo.

Hänelle Suomi näyttäytyy maana, joka jakautuu konservatiivisiin ja avarakatseisiin ihmisiin.

”Vaikkapa se on hurjan inspiroivaa, että vihreä homoseksuaali voi olla Suomessa presidentinvaalien viimeisellä kierroksella”, Wissenz viittaa Pekka Haaviston taannoiseen ehdokkuuteen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!