Artikkelikuva
Andilyat Mohamed oli Marrakechin ilmastoko­kouksessa marraskuussa esittelemässä työnsä tuloksia.

Komorien kohtalonhetki

Komorien yliopiston opiskelijat istuttavat mangroveja, mutta se ei yksin riitä pelastamaan saaria. Tarvitaan myös politiikkaa. 

”Katso, kotini on täällä. Nämä pienenpienet saaret. Kohta niitä ei enää ole”, sanoo Andilyat Mohamed ja osoittaa karttaa Intian valtamerellä.

Siinä on Komorit, pieni saariryhmä Mosambikin ja Madagaskarin välissä. Maa on yksi niistä, joita uhkaa merenpinnan nousu ja muut sään ääri-ilmiöt kuten myrskyt, tulvat ja kuivuus.

Mohamed tutkii Komorien mangrovemetsiä ja vetää ympäristökasvatuskursseja pienille lapsille.

Mangrovet suojelevat rannikkoa eroosiolta, mutta eivät riitä yksin pelastamaan Komoreita. Nouseva merivesi syö saaria pala palalta.

Tulevaisuus pelottaa. Andilyatilla on 4- ja 2-vuotiaat lapset, tyttö ja poika. Mikäli ilmaston lämpenemistä ei saada pian kuriin, on todennäköistä että Komorit huuhtoutuu mereen heidän elinaikanaan.

”Jos ensi vuoden ilmastoneuvotteluista ei saada ratkaisuja, niin c’est fini, peli on menetetty”, Andilyat sanoo.

Se on hänen viestinsä maailman päättäjille. On aika toimia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!