Artikkelikuva
Eteläafrikkalaisen Uhuru-bändin afropop-jytke villitsee yleisön festivaalin avajaispäivän iltana.

Lupa bailata

Konservatiivisen Malawin pieneen Mangochin kylään syntyy syksyisin nuorten ja liberaalien luoma musiikillinen keidas. Maailman Kuvalehti tutustui Lake of Stars -festivaalin vapaa­mieliseen ilmapiiriin.

Mangochin syysilta on lämmin, ilmassa on jännitystä. Täysikuu loistaa himmeän sinisen Malawi-järven yllä. Puisen lavan eteen hiekkarannalle on kerääntynyt satoja ihmisiä. Rastat, letit ja värikkäät puuvillakankaat eli kangat erottuvat kauas. 

Kello lähenee kymmentä, kun reggaebiitti vaimenee ja toinen illan pääesiintyjistä nousee lavalle. Eteläafrikkalaisen Toya Delazyn elektropop-biisi Love Is in the Air kajahtaa ilmoille. 

Kymmenettä kertaa järjestettävä Lake of Stars -festivaali on oma todellisuutensa köyhässä ja konservatiivisessa Malawissa. Pintaa-alaltaan noin kolmannes Suomesta, 17 miljoonan asukkaan Malawi, on yksi Afrikan köyhimmistä ja tiheimmin asutuista valtioista. 

80 prosenttia sen asukkaista työllistyy maataloudesta, pääasiassa tupakan, sokerin ja kahvin viljelystä. Kehitysavusta riippuvaisen maan enemmistö on kristittyjä tai muslimeja.

Peruskoulua pidemmälle on kouluttautunut alle viidennes miehistä ja vain joka kymmenes nainen. Tyttöjen koulutie katkeaa usein avioliittoon. Hiv:ta sairastaa 10 prosenttia väestöstä.

 

Festarilla viini virtaa ja marisätkät savuavat. Toya Delazy on hyvä esimerkki tapahtuman avoimesta ilmapiiristä: avoimesti lesbo artisti on ottanut kotimaassaan kantaa seksuaalivähemmistöjen puolesta. Lake of Starsissa hän esiintyy varovaisesti. 

”En ole osallistunut Malawissa politiikkaan. En tiedä, miten seksuaalivähemmistöjä kohdellaan täällä, mutta toki haluaisin tietää. Jeez man, on vaikeaa tehdä mitään Etelä-Afrikassa, tai Afrikassa yleensä, jos on vaikkapa homo tai yksijalkainen”, Delazy sanoo tiedotustilaisuudessa, joka on alkanut yhdeltä yöllä. 

Lake of Stars on ihan omanlaisensa logistiikkaa myöten: ei ole tavallista järjestää pressitilaisuuksia keskellä yötä.

 

Lauantaina aamupäivällä festivaalialueella on rauhallisempaa. Nuori Catherine Chiwaya on tyytymätön: hän haluaisi bilettää kellon ympäri.

”En tullut tänne nukkumaan. Tämä festari on ainoa hupimme Malawissa! Haluaisin bilettää myös aamulla, mutta dj:t palaavat vasta aamupäivällä.”

Aamupäivän rauha sopii lapsiperheelle: tanskalainen Lena Veierskov on tuonut pesueensa pääkaupungista Lilongwesta. He osallistuvat tapahtumaan jo kolmatta kertaa. Veierskov toivoo, että tapahtumaa markkinoitaisiin paremmin.

”Malawi on kaunis ja rauhallinen maa. On safareita, ja ihmiset ovat ystävällisiä, mutta kukaan ei tiedä siitä”, Veierskov harmittelee.

Aika moni kuitenkin jo tietää: Lake of Stars on houkutellut Mangochiin 4500 ihmistä. Heistä vajaa puolet on Malawin ulkopuolelta. Joukossa on paljon eurooppalaisia turisteja. Esiintyjät ovat Afrikan mantereelta, ja mukana on nyt vain yksi länsimainen bändi Skotlannista.

 

Kojujen edessä nuori akrobaattimies hyppii narua käsillään ja selällään Daruden Sandstormin tahdissa. 

Festivaalin johtaja, brittiläinen Will Jameson on kiireinen mies. Ystävällinen, mutta väsynyt. Yöunet jäävät näinä päivinä lyhyiksi.

”On niin paljon yksityiskohtia. Asioita menee pieleen. Joku bussikuski ei tulekaan paikalle, bussi hajoaa tai bensa loppuu”, Jameson hymyilee.

Jameson tuli 1990-luvun lopulla, 18-vuotiaana, Malawiin vapaaehtoistyöhön ja kertoo rakastuneensa tähän ”Afrikan lämpimään sydämeen”. Palattuaan kotikaupunkiinsa Liverpooliin hän halusi antaa maalle jotain takaisin.

”Tuohon aikaan mediassa oli vain negatiivisia uutisia Malawista. Ajattelin, että jos ihmiset tietävät maasta vain ongelmia, he eivät koskaan halua matkustaa tai investoida tänne”, Jameson sanoo.

Satsaus kannatti: festivaali on houkutellut Malawiin niin BBC:n kuin CNN:n toimittajia, jotka ovat tehneet juttuja muustakin kuin festivaalista. Myös malawilaisartistit ovat keikkailleet Euroopassa.

 

Toisenlainen Malawi alkaa heti tapahtuma-alueen aidan takaa. Festivaali tekeekin yhteistyötä köyhän Chipokan kylän kanssa: tulikuumalla hiekalla järjestetään viikonloppuna konsertti ja jalkapallo-ottelu. Esiintymislavoihin käytetystä puusta tehdään festivaalin jälkeen kirjahyllyjä ja pulpetteja kouluun. Yhteistyötä tehdään sekä Malawin valtion että YK:n alaisten järjestöjen kanssa.

”Olemme ehdottaneet esimerkiksi halvempia lippuja kyläläisille tai mahdollisuutta huolehtia parkkipaikoista. Kyläpäälliköiden viesti on kuitenkin ollut, että osa kyläläisistä varastaisi autot ja taskuvarkaudet lisääntyisivät”, Jameson harmittelee.

Osa malawilaisista on myös sitä mieltä, että köyhien kyläläisten mukanaolo festivaalilla pilaisi sen imagon. Lake of Starsista on tullut kymmenen vuoden aikana tärkeä estradi malawilaisille artisteille. 

”Festivaali on meille kuin jalkapallon MM-kisat. Esiintyjät tulevat tänne jopa ilman palkkaa vain siksi, että on niin hienoa olla mukana”, malawilaisräppäri Noel ”Phyzix” Chikoleka hehkuttaa.

Aurinko on jo laskenut järven taa, kun Chakwera lähtee valmistautumaan toiseen esiintymiseensä. Illan pimetessä järveä ja taivasta ei enää erota toisistaan. 

Juhla jatkuu ja musiikki raikaa pikkutunneille asti.

Lake of Stars 2016 järjestetään 30.9.-2.10.2016. Lisätietoja: www.lakeofstars.org

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!