Meri syö jo nyt saaria

Ainakin viisi Salomonsaarta on hävinnyt meren alle ilmastonmuutoksen takia, sanovat australialaiset ilmastotutkijat Environmental Research Letters -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on yksi ensimmäisistä dokumentoiduista tapauksista, joissa kokonaisten saarten on todettu kadonneen merikartoista merenpintaa kohottavan ilmakehän lämpenemisen vuoksi. Seurantaa on tehty vuodesta 1947.

Tänä aikana ainakin kaksi yhteisöä on joutunut muuttamaan sisämaahan rannikkoalueiden eroosion ja toistuvien tulvien takia. 

Salomonsaaria pidetään yhtenä ilmastonmuutokselle haavoittuvaisimmista alueista maailmassa, sillä valtion alueella merenpinta nousee keskimäärin kolme kertaa nopeammin kuin muualla maailmassa. Viimeisten vuosikymmenten aikana vesi on kohonnut noin seitsemän milliä vuodessa.

”Näiden paikallisten olosuhteiden ymmärtäminen on äärimmäisen tärkeää, kun suunnitellaan kaukaisten Tyynenmeren yhteisöjen sopeutumista”, tiedemiehet sanovat.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!