Länsimaissa muodikas paleoruokavalio on totisinta totta monessa kehitysmaassa. Noin puolet maailman ruoasta valmistetaan edelleen samoilla menetelmillä kuin kivikaudella, sanoo maailman terveysjärjestö WHO.
Terveyshyötyjen sijaan alkeelliset ruoanlaittomenetelmät tuottavat vakavia ympäristöhaittoja, joihin kuolee yli 12 miljoonaa ihmistä vuodessa.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana ennaltaehkäisevä työ elinympäristöön liittyvän kuolleisuuden vähentämiseksi on kuitenkin ollut vähäistä, WHO sanoo.
Vain kolme prosenttia maailman kehitysavusta menee sairauksien ennaltaehkäisemiseen, vaikka elinympäristön aiheuttamiin tauteihin kuolee nykyisin enemmän ihmisiä kuin tarttuviin tauteihin, järjestö sanoo.
Hyvä esimerkki tautien ennaltaehkäisystä on turvallisten ruoanvalmistuskeinojen käyttö. Vaikka markkinoilla on jo nyt paljon halpoja aurinkovoimalla toimivia helloja, on niiden leviäminen kehitysmaissa osoittautunut ongelmalliseksi.