Artikkelikuva

Edinburghin yliopisto luopuu konfliktimineraaleista

Maailman johtaviin korkeakouluihin kuuluva Edinburghin yliopisto luopuu konfliktimineraaleista julkisissa hankinnoissaan.

Yliopiston huhtikuussa tekemän päätöksen mukaan se alkaa vaatia ostopalveluiden tuottajilta läpinäkyvyyttä tuotantoketjun eri vaiheista sekä takuuta, että niiden käyttämät arvometallit on tuotettu vastuullisesti.

Konfliktimineraaleiksi kutsutaan raaka-aineita, joiden alkuperä on Keski-Afrikan tasavallan ja Kongon demokraattisen tasavallan kriisialueilta.

Niihin kuuluvat muun muassa älypuhelimissa ja tietokoneissa käytetty tina, tantaali, volframi ja kulta, joiden maailmanmarkkinahinta on tällä hetkellä korkea elektroniikan suuren kysynnän vuoksi. Mineraaleja louhitaan usein hyvin vaarallisissa olosuhteissa ja lapsityövoimaa käyttäen.

Konfliktimineraalien käytön kieltämiseksi parissa kampanjoiva Global Witness -järjestö toivotti yliopiston uuden linjauksen tervetulleeksi.

”Kongon ja Keski-Afrikan tasavallan raaka-aineiden välttäminen ei ole ratkaisu ongelmaan. Kuluttajien täytyy vaatia, että laitevalmistajilla on riittävät menetelmät ongelmien huomaamiseksi ja korjaamiseksi”, järjestö sanoi.