Artikkelikuva

Edinburghin yliopisto luopuu konfliktimineraaleista

Maailman johtaviin korkeakouluihin kuuluva Edinburghin yliopisto luopuu konfliktimineraaleista julkisissa hankinnoissaan.

Yliopiston huhtikuussa tekemän päätöksen mukaan se alkaa vaatia ostopalveluiden tuottajilta läpinäkyvyyttä tuotantoketjun eri vaiheista sekä takuuta, että niiden käyttämät arvometallit on tuotettu vastuullisesti.

Konfliktimineraaleiksi kutsutaan raaka-aineita, joiden alkuperä on Keski-Afrikan tasavallan ja Kongon demokraattisen tasavallan kriisialueilta.

Niihin kuuluvat muun muassa älypuhelimissa ja tietokoneissa käytetty tina, tantaali, volframi ja kulta, joiden maailmanmarkkinahinta on tällä hetkellä korkea elektroniikan suuren kysynnän vuoksi. Mineraaleja louhitaan usein hyvin vaarallisissa olosuhteissa ja lapsityövoimaa käyttäen.

Konfliktimineraalien käytön kieltämiseksi parissa kampanjoiva Global Witness -järjestö toivotti yliopiston uuden linjauksen tervetulleeksi.

”Kongon ja Keski-Afrikan tasavallan raaka-aineiden välttäminen ei ole ratkaisu ongelmaan. Kuluttajien täytyy vaatia, että laitevalmistajilla on riittävät menetelmät ongelmien huomaamiseksi ja korjaamiseksi”, järjestö sanoi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!