Artikkelikuva
Rokia Traoré

Tummasävyistä minimalismia

Levy. Malilaisessa diplomaattiperheessä kasvanut Rokia Traoré on yksi maailmanmusiikin suurimmista tähdistä. Siksi ei ole yllätys, että hänen uusi levynsä Né So nousi World Music Charts Europe -listan ykköseksi.

Musiikki kuitenkin yllättää. Traoré ei anna kuuntelijalle isoja kertosäkeitä, vaan tummasävyisiä ja minimalistisia kappaleita. Bändi hiipii taitavasti aavikkobluesin, funkin ja reggaen poluilla, tunnusomaisen ngoni-luutun tikatessa kokonaisuuteen afrikkalaiset värit. Traorén ääni on tietenkin yhtä upea kuin aina.

Levyn loppupuolella kuva monipuolistuu, kun Traoré omistaa kotikaupungilleen balladin Kolokani ja versioi Billie Holidayn käänteentekevän levytyksen Strange Fruit. Päätösraita ottaa vielä kantaa nykymenoon itsensä Toni Morrisonin julistuksella. Mutta tuleeko albumista klassikko? No sé.

Kuuntele Né so Spotifyssä!

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!