Artikkelikuva
Ennätysmäisestä kuivuudesta kärsineillä Tasmanian ylämailla on palanut 105 000 hehtaaria ikivanhojen ekosysteemien joukkoon luokiteltuja metsämaita.

Dinosaurusten metsät vaarassa

Metsäpalot ovat tuhonneet muinaista metsää Tasmaniassa.

Tasmania. Luoteis-Tasmaniassa on palanut tämän vuoden alussa metsää – eikä vain sitä tavallisinta talousmetsää. Ennätysmäisestä kuivuudesta kärsineillä Tasmanian ylämailla on nimittäin hävinnyt tuhkana tuuleen 105 000 hehtaaria maapallon vanhimpien ekosysteemien joukkoon luokiteltuja metsämaita. Niillä on ikää arvioiden mukaan 180 miljoonaa vuotta. Metsien ensimmäiset puunversot siis kurkottelivat kohti aurinkoa aikana, jolloin dinosaurukset vaelsivat maan päällä ja Australia oli osa Gondwanan suurmannerta.

Osasyy metsäpaloihin on ilmastonmuutos, joka on tehnyt tavallisesti sateisista Tasmanian ylängöistä rutikuivia. Toisin kuin eukalyptus ja muut australialaiset puulajit, Tasmanian athrotaxis-heimon männyt eivät ole vuosimiljoonien aikana lainkaan sopeutuneet metsäpaloihin. Siksi nyt riehuneet liekit polttivat poroksi yli tuhat vuotta vanhojen puuvanhuksien lisäksi niiden arat siemenet ja paahtoivat samalla karstalle puiden juurille välttämättömän turveperäisen maan.

Pahiten paloista kärsineillä alueilla metsien uudelleenkasvu on siksi käytännössä mahdotonta, arvioi Nature-tiedelehti.

Tulipaloissa on palanut yhteensä kaksi prosenttia luonnonsuojelualueesta, jonka YK on luokitellut maailmanperintökohteeksi. Jos kuivuus jatkuu ja tulipalot yleistyvät, paras vaihtoehto metsien pelastamiselle saattaa olla niiden uudelleenistutus esimerkiksi jollekin Etelämeren saarelle, Tasmanian yliopiston ekologi David Bowman kertoi lehdelle.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!