Kunnon pytty kuuluu nyt ihmisoikeuksiin

Vuodenvaihteessa YK:n yleiskokous totesi sanitaation olevan ihmisoikeus.

Ihmisoikeuksien määritelmä laajeni ennen vuodenvaihdetta, kun YK:n yleiskokous päätti korostaa sanitaation merkitystä ja totesi kunnollisen vessan olevan jokaiselle kuuluva ihmisoikeus.

Uuden oikeuden tarkoituksena on auttaa valtioita, paikallisyhteisöjä ja kansalaisjärjestöjä tunnistamaan ongelmia ja edistää mahdollisuuksia vesihuollon parantamiseksi.

”Toivomme, että voimme tätä kautta vaikuttaa ilman kunnollista sanitaatiota elävien naisten, lasten ja vammaisten arkeen”, YK:n veden ja sanitaation ihmisoikeusraportoija Léo Heller totesi YK:n uutistoimistolle.

Terveysjärjestöjen mukaan vessojen puute on maailmanlaajuisesti vakava ongelma: joka kolmannella ei ole kunnon vessaa. Joka seitsemäs joutuu tekemään tarpeensa avoimella paikalla.

Vessojen puute lisää tartuntatauteja, kuten koleraa, lavantautia ja hepatiittia. Se myös vaikeuttaa etenkin tyttöjen koulunkäyntiä.

YK:n aiemman selvityksen mukaan vuosittain menetetään noin 443 miljoonaa koulupäivää siksi, ettei lapsilla ei ole paikkaa käydä tarpeillaan.

Puhdas vesi ja sanitaatio ovat yksi 17 kestävän kehityksen tavoitteista, jotka YK on laatinut vuosituhattavoitteista Agenda 2030 -ohjelmaa varten.