Artikkelikuva
Miss Tansania Lorraina C. Marriot ja Miss Ghana Hilda Akua Frimpong poseerasivat joulukuussa kameroille Las Vegasissa järjestetyssä Miss Universum -kilpailussa. Useissa Afrikan maissa vallitseva kiloille ja muodoille sallivampi kehonkuva ei päde missi-insitituutiossa

Ei muutama lisäkilo pahaa tee

Tansaniassa kauneuskäsitykset ovat länsimaita avoimempia.

Tansania. Alkuvuodesta, kun suomalaiset naistenlehdet tursuavat niksejä vartalon bikinkuntoon saamiseksi, Tansaniassa käydään erilaisia keskusteluja.

”Olet lihonut”, vaimoni tansanialainen kollega ilmoitti minulle hymysyin. ”Onnittelut!”

Olin kuullut saman jo edellisviikolla swahilinopettajaltamme. Kielikoulun opettajat olivat keskenään puhuneet.

Stereotypian mukaan afrikkalainen estetiikkakäsitys suosii runsaampia kehonmuotoja kuin eurooppalainen. Kurvikas on kaunis, laihalla ei ole varaa syödä, ja niin edelleen.

Pyöristynyt olemukseni oli siis merkki hyvästä elämästä.

Pikakysely tuttujen ja tuntemattomien tansanialaisten keskuudessa vihjaisi stereotypian pitävän jossain määrin paikkansa.

Moni sanoo, että naisella kaunista on suuri peppu, tukevat reidet ja kapea vyötärö.

Toisaalta ihanteellista figuuria luonnehdittiin myös adjektiiveilla sopusuhtainen, vähän lihava ja hoikka.

Lihojen tulee siis olla juuri oikeassa paikassa.

Miehellä atleettisuus olisi eduksi, mutta pieni kaljamasukaan ei haittaa.

Useimmat korostivat, että lopulta ulkonäöllä ei ole niinkään väliä. Muut ominaisuudet merkitsevät enemmän. Hyvä niin.

Mainos- ja viihdekuvastoa hallitsee kuitenkin hoikan urheilullinen ja keskimääräistä tansanialaista vaaleaihoisempi ihmistyyppi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!