Artikkelikuva
Managuassa lukuisat liikenneympyrät ovat täynnä presidenttiparin vaalimainoksia.

Nicaragua syöksyy menneisyyteen

Presidentti Daniel Ortega aikoo laajentaa perhedynastiaansa marraskuisissa vaaleissa. Hän on asettanut varapresidenttiehdokkaaksi vaimonsa.

Pari vuotta sitten Managuan keskustaan alkoi ilmestyä valaistuja ja sateenkaaren väreillä maalattuja jättimäisiä rautapuita, kuin rälläkällä veistettyjä kopioita Gustav Klimtin kuuluisasta elämän puusta.

Puukokonaisuus on ollut presidentti Daniel Ortegan vaimon Rosario Murillon tempauksista näyttävin. Murillon mukaan keskelle pääkaupungin jalkakäytäviä pultatut luomukset tuovat väriloistoa, rakkautta ja toivoa nicaragualaisten elämään.

Kaikkiin nicaragualaisiin selitys ei ole uponnut. Ei tarvitse olla kulttuurien asiantuntija tietääkseen, että elämän puu symboloi ennen kaikkea mahtia ja kuolemattomuutta niin Mooseksen kirjoissa, Kabbalahissa kuin Koraanissakin. Kriitikot näkivät puiden symboloivan mystiikkaan uskovan Murillon otetta vallasta ja toiveita kuolemattomuudesta.

 

Spekulaatiot perhedynastiasta alkoivat, kun Daniel Ortega ilmoitti vuoden 2006 vaalivoiton jälkeen jakavansa presidenttiyden puoliksi vaimonsa kanssa.

Se yllätti monet. Vanha sandinistikaarti puolueen, armeijan ja poliisin johdossa ei Murilloa siedä, eikä tämä ollut tippaakaan kiinnostunut politiikasta miehensä ensimmäisellä kaudella 1980-luvulla.

Mutta heitä, jotka muistivat vuoden 1998, ei hämmästyttänyt.

Ortegan sitkeä työ valtaan pääsemiseksi oli katketa tuolloin, koska tytärpuoli Zoilamérica Nárvaez Murillo syytti Ortegaa insestistä. Hyväksikäyttö oli syytösten mukaan alkanut tytärpuolen ollessa vain 11-vuotias ja kestänyt koko 1980-luvun.

Piinapenkistä Ortegan pelasti Murillo, joka vei perhedraaman uutisiin ja olohuoneisiin. Perheen kahdeksan lapsen tukemana hän kyynelsilmin syytti tytärtään valehtelijaksi ja mieleltään häiriintyneeksi. Zoilamérica jätetiin yksin.

”Rosarion laskelmoitu tuki antoi hänelle tiukan otteen Ortegasta”, kommentoi sissilegenda Dora María Téllez. Hänestä Murillo uhrasi kylmästi tyttärensä oman – ja miehensä – vallanhimon alttarille.

Sen jälkeen Murillo on tiennyt mistä ruuvista kiristää, tarvittaessa.

 

Se hetki koitti vaaliyönä 2006. Kun Ortega nousi jälleen presidentiksi, Murillo sai laajat valtuudet –monien mielestä tunnetusta syystä.

Hänestä tuli eräänlainen superministeri, toinen hallitsija, vähän kuin House of Cards -sarjan Claire Underwoodista, johon Murilloa on Elena Ceaușescun ohella verrattu.

Siitä lähtien hallituksen, puolueen ja perheen muodostama kolmiyhteys on kulkenut voitosta voittoon.

Voittokulkuun kuuluu vaalivilppejä, lyhytnäköisiä sosiaaliohjelmia, poliittisia lehmänkauppoja, nepotismia ja epädemokraattista päätöksentekoa. Se on tuottanut kuitenkin tulosta kansan parissa, politiikassa ja liike-elämässä.

Dynastian turvin Ortega käskyttää maan kaikkia merkittäviä instituutioita. Kesällä, kuin varmuudeksi, hän heitti koko opposition ulos parlamentista. Samalla puolueilta vietiin vaalikelpoisuus.

”Ortega osaa politiikan pelin. Hän ei ole tyhmä”, muistuttaa 1980-luvulla terveysministerinä toiminut Téllez.

 

Perustuslain muutoksilla Ortega on jo mahdollistanut itselleen ikuisen presidenttiyden. Perhedynastioiden kohtalon kysymys on yleensä siinä, miten vallansiirto perheen sisällä onnistuu.

Se tuskin tapahtuu näissä vaaleissa. Jos itseään suurmiehenä pitävän, 70-vuotiaan Ortegan terveys vain kestää, juhlallinen vallanvaihto tullee kyseeseen vasta vaalivuonna 2021, kunnianosoituksena Nicaraguan 200-vuotiselle itsenäisyydelle.

Ortega-Murillon perhedynastia

Daniel Ortegalla ja Rosario Murillolla on kahdeksan yhteistä lasta:

  • Rafael Presidentti Ortegan adoptoima Murillon poika edellisestä avioliitosta, Zoilamérican veli. Johtaa perheen ja sandinistipuolueen sijoitustoimintaa, vastaa Venezuelan avusta. Hänen vaimonsa Yarida Leeds on valtiollisen bensiininjakeluketjun johtaja.
  • Laureano Häntä pidetään suosikkipoikana ja mahdollisena dynastian jatkajana Murillon jälkeen. Hän johtaa ulkomaisia investointeja edistävää valtuuskuntaa Pro-Nicaraguaa.
  • Juán Carlos Tv-kanava 8:n johtaja.
  • Maurice, Daniel Edmundo, Carlos Enrique, Camilla ja Luciana Työskentelevät perheen omistamissa tv-kanavissa 4,9, 13 ja 22.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!