Artikkelikuva
Richard Bona

Samettisen sielukasta

Richard Bona on tehnyt sielukkaan levyn, jota on vaikea lokeroida yksittäisiin genreihin.

Levy. Jos olisin levykauppias, en tietäisi mihin hyllyyn sijoittaa Richard Bonan tuotantoa. Näkyvälle paikalle kuitenkin. Bonaa on lokeroitu niin jazzin, funkin, aikuisrockin kuin maailmanmusiikin etikettien alle. Tämä uusin albumi osuu eniten etno-osastoon, ja karttapallosta katsottuna Karibialle.

Kamerunissa varttunut Bona löytää afrikkalaisen musiikin perinnön Kuubasta. Saman ovat etnomusikologit tienneet jo kauan: salsalle tunnusomaiset solistin ja kuoron vuorottelut tai päällekkäin keinuvat hemiola-rytmit saapuivat Latinalaiseen Amerikkaan orjalaivojen mukana.

Bonan laulu on sielukasta ja sametinpehmeää, mutta bändi soi jämäkästi nokkamiehen bassoon nojaten. Kuunnellessani muistan samanaikaisesti Havannan Casa de la Músican ja New Yorkin Blue Note -klubin. Musiikki tuntuu hyvältä, ja mikä voisi olla tärkeämpää?

Kuuntele levy osoitteessa: maailmankuvalehti.fi/musiikki

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!