Artikkelikuva
John Bunyui Njabi

Mangrovemetsien puolustaja

Kamerunissa kärsitään ilmastonmuutoksesta. Sanna Autere tapasi miehen, joka etsii ratkaisuja.

”Lämpötilat nousevat ja sateet ovat muuttuneet epäsäännöllisiksi. Se vaikeuttaa maanviljelyä. Ilmastonmuutos kiihtyy. Tarvitsemme vaihtoehtoja.”

Näin kertoo kamerunilainen John Njabi kotimaansa ilmasto-oloista vaasalaisen kulttuuritalo Fannyn aulassa. Njabi on yksi Vaasassa järjestettävän kansainvälisen luontoelokuvafestivaali Wildlifen ohjaajavieraista. 

Tämän vuoden ohjelmisto keskittyi ilmastonmuutos- ja energia-aiheisiin elokuviin. Festivaali on – ainakin itselleni – kätketty helmi. Miksi en ole kuullut tästä aikaisemmin?

 

Njabi sanoo Kamerunin olevan malli­esimerkki köyhästä maasta, jonka osuus maailman ilmastopäästöistä on pieni, mutta jossa ihmiset kärsivät ilmastonmuutoksen vaikutuksista jo nyt.

Njabin lyhytdokumentti Eye Opener for Alternative Source of Energy kertoo Kamerunin Atlantin rannikon mangrovemetsistä, joita uhkaavat hakkuut polttopuuksi. Metsien häviäminen pahentaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Mang­rovet sitovat hiiltä, estävät rannikon eroosiota ja ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta – monia eläin- ja kasvilajeja tavataan ainoastaan siellä.

 

Lounais-Kamerunin Mueassa paikalliset nuoret valmistavat maissin sadonkorjuujätteistä ja lehmänlannasta polttoaine­brikettejä Eco Relief -järjestön tuella. Se on vaihtoehto mangroven polttamiselle.

Njabi kaivaa laukustaan pussukan, jossa on kaksi hiilenmustaa palleroa. Tässäkö on ratkaisu Kamerunin maaseudun energiantarpeeseen?

”Mikä on yhdelle roska, voi olla toiselle kultaa. Haluan kertoa mahdollisuuksista, siitä miten jätteitä voidaan hyödyntää ja kierrättää,” Njabi sanoo.

 

Njabin päivätyö on maantiedonopettajana Muean koulussa, jossa hän vetää koulun ympäristökerhoa.

Niin ikään Njabi säveltää musiikkia, soittaa kitaraa ja laulaa. Hän käyttää omaa musiikkiaan filmeissään ja työstää ympäristökasvatusmateriaaleja. Tavoitteena on edutainment, yhtä aikaa viihdyttävät ja opettavat materiaalit.

Njabin seuraavalla filmillä saattaa vilahtaa Merenkurkun maailmanperintömaisemia. Ohjaaja kertoo aloittaneensa uuden musiikkivideon kuvaukset festivaalivieraiden retkellä lähiluontoon.

Eye Opener for Alternative Source of Energy löytyy Youtubesta.

”John Njabi puhui innostuneesti lehmänlantabriketit kädessään. Hiilenmustat pallerot olivat tehneet pitkän matkan Kamerunin Mueasta vaasalaiselle luontoelokuvafestivaalille. Ne eivät yksin ratkaise ilmastonmuutosta, mutta metsäkadon estäminen on alku. Njabi sanoi, että vielä ei ole myöhäistä oppia elämään tuhoamatta maapalloa. Toivottavasti on näin!”
–Sanna Autere

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!