Syyria. Valtavista pakolaismääristä huolimatta Turkin, Jordanian ja Libanonin taloudet ovat kasvussa, kertoo The New Yorker. OECD:n mukaan Turkin talous kasvaa tänä vuonna kolme ja ensi vuonna neljä prosenttia. Maailmanpankin mukaan Libanonin talous kasvanee vastaavasti kaksi ja kolme prosenttia. Jordaniassakin kasvu on IMF:n mukaan kolmen prosentin luokkaa, vaikka yli kymmenen prosenttia maan asukkaista on syyrialaispakolaisia.
Turkissa on yli kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista. Libanonissa heitä on yli miljoona ja Jordaniassa yli 600 000.
Suuretkaan pakolaismäärät eivät juuri vaikuta talouteen, The New Yorker toteaa. Maailmanpankin mukaan esimerkiksi Turkki on käyttänyt pakolaisiin alle 0,2 prosenttia bruttokansantuotteestaan.
Paljon pienemmässä Libanonissa kulut suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat isommat, mutta maa on saanut apua ulkomaisilta avunantajilta. Yhden selvityksen mukaan pakolaisten apupaketit jopa nostivat Libanonin bruttokansantuotetta yli yhdellä prosentilla. Toisaalta turismi on kärsinyt, joten Syyrian tilanne on alentanut Libanonin BKT:a 0,3 prosentin verran.
Pakolaiset eivät myöskään vie työpaikkoja paikallisilta. Tutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että enemmistö pakolaisista työllistyy töihin, joita paikalliset eivät halua tehdä. Osa ryhtyy yrittäjäksi, joka puolestaan parantaa paikallistaloutta.