Eurooppalaiset vastustavat veroparatiiseja

Laajan tutkimuksen mukaan eurooppalaiset toivovat yhteistyötä veroparatiisien kitkemiseksi.

Eurooppa. Kansalaisjärjestöjen kyselyn mukaan kahdeksan kymmenestä eurooppalaisesta vastustaa veroparatiiseja, kertoo brittiläinen kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam.

Yli puolet vastaajista uskoi, että isojen yritysten verojen välttely vie rahoitusta koulutuksen ja terveydenhuollon kaltaisilta palveluilta köyhissä maissa. Niin ikään uskottiin, että köyhät maat kykenisivät paremmin taistelemaan äärimmäistä köyhyyttä vastaan, jos yritykset maksaisivat veronsa.

Hiljattain julkaistun UNCTADin raportin mukaan kehitysmaat menettävät arviolta sata miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa yritysten verovälttelyn vuoksi.

Oxfamin EU-veroasiantuntija Aurore Chardonnet’n mukaan ensimmäinen askel parempaan olisi maakohtainen veroraportointivelvollisuus EU:n sisällä. Sen mukaan yritysten pitäisi kertoa kansalaisille, missä ne tuottavat voittoa ja mihin ne maksavat veronsa.

Kyselyyn vastasi 18 370 yli 18-vuotiasta EU-kansalaista eri jäsenmaista. Suomi ei ollut mukana. Gallupin tilasi 24 kansalaisjärjestön ryhmä, johon kuuluivat muun muassa Oxfam ja ActionAid. Kysely tehtiin syys-lokakuussa 2015, ja sen rahoitti Euroopan unioni.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!