Elinajanodote noussut huimasti 2000-luvulla

Eniten lisävuosia ovat saaneet afrikkalaiset muun muassa parantuneen hiv-hoidon ansiosta.

Maapallon väestön keskimääräinen elinikä on noussut 2000-luvulla peräti viisi vuotta, mikä on nopeinta sitten 1960-luvun. Eri maiden välillä ja sisällä on kuitenkin valtavaa epätasa-arvoa, sanoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

Järjestön tuoreiden tilastojen mukaan eniten elinajanodote on noussut Afrikassa, 9,4 vuotta. Keskimäärin afrikkalaiset elävät nyt 60-vuotiaiksi. Syy hyvään kehitykseen on WHO:n mukaan lapsikuolleisuuden väheneminen, edistyminen malarian ehkäisyssä sekä parempi hiv-lääkkeiden saanti. Vielä 1990-luvulla aids pudotti Afrikan elinajanodotetta.

WHO:n pääjohtajan Margaret Chanin mukaan paras tapa tukea elinajanodotteen nousua onkin universaali perusterveydenhuolto.

Maailman keskimääräinen elinikä on WHO:n tilastojen mukaan nyt 71,4 vuotta, mutta käytännössä elinajanodote riippuu raportin mukaan pitkälti siitä, minne sattuu syntymään. Esimerkiksi 29 rikkaassa maassa elinajanodote on 80 vuotta tai enemmän, 22:ssa Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa taas vain alle 60.

Pisimpään elävät japanilaiset naiset ja sveitsiläiset miehet, lyhin elinikä taas on Sierra Leonessa: 50,8 vuotta naisilla ja 49,3 vuotta miehillä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!