Paikalliset ponnistelevat rauhan puolesta Syyriassa

Syyrian kansalaisyhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet rauhalle ovat jääneet aivan liian pienelle huomiolle, sanoo selvityksen aiheesta teettänyt Kirkon Ulkomaanapu.

Syyriassa on monenlaisia paikallisia rauhaan pyrkiviä järjestöjä ja muita toimijoita. Ne tarvitsisivat kuitenkin nykyistä enemmän tukea, jotta niiden ponnisteluilla olisi enemmän merkitystä, käy ilmi tuoreesta selvityksestä (pdf).

Kirkon Ulkomaanavun teettämässä selvityksessä haastateltiin Syyriassa 143:a rauhantoimijaa. Lisäksi järjestettiin kaksi rauhantoimijoiden ryhmäkeskustelua Libanonissa.

Ulkomaanavun mukaan Syyrian kansalaisyhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet rauhan rakentamiselle ovat toistaiseksi jääneet aivan liian pienelle huomiolle. Tutkimuksesta selviää, että Syyriassa toimii rauhan puolesta muun muassa yhteisöjen johtajia, naisten ja nuorten ryhmiä, kansalaisjärjestöjä, paikallisia neuvostoja ja sovittelukomiteoita. Ne osallistuvat neuvotteluihin vankien vaihdosta ja aselevoista, rauhanvälitykseen, avustustyöhön, rauhanomaisten arvojen levittämiseen sekä ihmisoikeustyöhön.

Syyrian vuonna 2011 alkanut sisällissota on ajanut lähes 4,4 miljoonaa ihmistä pakosalle maan rajojen ulkopuolelle. Ainakin 7,6 miljoonaa on paossa maan sisällä.

Tutkimukseen haastateltujen mukaan suurimpia esteitä rauhantyölle ovat muun muassa Syyrian väkivaltainen ympäristö, liikkumisvaikeudet sekä humanitaarinen kriisi ja talousvaikeudet. Tutkimuksen mukaan rauhantoimijat ovatkin onnistuneet luomaan vain pieniä tilapäisen vakauden saarekkeita. Siksi kansainvälisten rauhanprosessien pitäisi ottaa paikalliset toimijat huomioon ja tukea näiden yrityksiä, jotta paikallista rauhantyötä voitaisiin tehdä kestävämmin. Rauhantoimijat tarvitsevat muun muassa taloudellista ja logistista tukea sekä parempia yhteyksiä toisiinsa, tutkimuksessa todetaan.

Raportin tutkimustiedot keräsivät rauhantutkimusinstituutti swisspeace, konfliktien ratkomiseen keskittyvä Conflict Dynamics International -järjestö sekä asiantuntijatiimi FarikBeirut.net.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!