Artikkelikuva
Leopardi päivystää puussa Okavangon suistoalueella Botswanassa.

Seurantalaitteet paljastavat ­salaisuuksia

Aikaisemmin tieto eläinten liikkeistä perustui paljolti näköhavaintoihin.

Maailma. Uuden teknologian avulla eläinten käyttäytymisestä on mahdollista saada paljon aikaisempaa enemmän tietoa. Seurantalaitteet ovat aloittaneet uuden ajanjakson eläinten tutkimuksessa, kertoo tuore Science-lehti.

Aikaisemmin tieto eläinten liikkeistä perustui paljolti näköhavaintoihin: joko itse eläimen tai sen jälkien. Harva eläin kulkee sellaisessa maastossa, johon jää katkeamattomia jälkiä. Jatkuva, pitkäaikainen seuranta on ollut vaikeaa. Tiedot eläinten liikkeistä ovat olleet melko summittaisia.

Uudet laitteet ovat muuttamassa tätä. Seurantalaitteet voivat kertoa esimerkiksi siitä, kuinka nopeasti eläin liikkuu, paljonko se käyttää energiaa ja millaisessa maastossa se kulkee. Tietoja voidaan yhdistää paikalliseen säätietoon. Lisäksi on mahdollista seurata, minkä verran ja miten seurantalaitteilla varustetut eläimet ovat tekemisissä toistensa kanssa.

Eläinten seurantaan käytetyt laitteet ovat paljon aikaisempaa pienempiä ja niiden virtalähteet kestävät huomattavasti vanhoja paikannuslaitteita pidempään. Osa latautuu auringon valosta. Niin maalla kuin vedessäkin liikkuvia eläimiä voidaan seurata laitteilla, jotka ovat pienikokoisia ja kevyitä.