Lääkepatentit hiertävät Etelä- Afrikassa

”Joillekin syöpäpotilaille tulee halvemmaksi lentää Intiaan hoitoon kuin ostaa pelkät lääkkeet kotimaasta”, sanoo Bernie­ Lass syöpäjärjestö CanSurvivesta.

Etelä-Afrikka. Etelä-Afrikassa laajenevan kansanliikkeen silmätikkuna ovat lääkepatentit, jotka nostavat lääkkeiden hinnat kansalaisten ulottumattomiin.

”Joillekin syöpäpotilaille tulee halvemmaksi lentää Intiaan hoitoon kuin ostaa pelkät lääkkeet kotimaasta”, sanoo Bernie­ Lass syöpäjärjestö CanSurvivesta.

Myös diabeteslääkkeet ovat monille liian kalliita, ja mielenterveysjärjestöt valittavat kohtaavansa päivittäin potilaita, joilla ei ole varaa lääkkeisiin.

Lääkärit ilman rajoja ja Treatment Action Campaign -järjestöt aloittivat liikehdinnän patenttilakien muuttamiseksi 2011. Mukaan on liittynyt laaja kirjo potilas- ja muita terveysalan järjestöjä.

Liike vaatii Etelä-Afrikan hallitusta viimeistelemään henkistä omaisuutta koskevan lakiluonnoksen, joka auttaisi laskemaan lääkkeiden hintoja. Hanke on ollut vireillä vuodesta 2013.

Järjestöjen mukaan Etelä-Afrikassa hyväksytään nykyisin likimain kaikki patenttihakemukset, mikä turvaa esimerkiksi lääkevalmisteille pitkät suoja-ajat ja korkeat hinnat.

Kampanja arvioi, että 80 prosenttia Etelä-Afrikassa myönnetyistä patenteista ei täytä vaadittuja kriteerejä. Sen mahdollistaa hakemusten pintapuolinen tutkiminen, jonka tilalle järjestöt vaativat eettisyyttä ja läpinäkyvyyttä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!