Artikkelikuva

Haavojen kaivelua

Kiviset unet -pienoisromaanin kirjoittajan korvasta luvattiin useita tuhansia euroja.

Parasta markkinointia on skandaali. Harvinaisen rankan sellaisen synnytti ilmestyessään Akram Ailislin Kiviset unet -pienoisromaani.

Azerbaidñanilaiselta Ailislilta lakkautettiin paitsi taiteilijaeläke myös riistettiin kunniamerkit ja kansallistaiteilijan arvonimi. Hänen kirjojaan poltettiin julkisilla rovioilla. Azerbaidñanilaispoliitikko lupasi Ailislin korvasta useita tuhansia euroja.

Tämän ansaitakseen Ailisli meni Kiviset unet -kirjassaan ehdottamaan, että ehkä turkkilaisten sotilaiden ja mellakoivien azerbaidñanilaisten surmaamat armenialaiset olivatkin ihmisiä, eivätkä pelkkiä armenialaisia.

Kahdella aikatasolla liikkuva Kiviset unet kertoo näyttelijä Sadai Sadyglyn lapsuudesta ja lopusta. Hänen kokemuksiinsa kiteytyvät haavat, jotka piinaavat armenialaisten kansanmurhan osallisia edelleen.

Joidenkin azerbaidñanilaisten suuttumuksen ymmärtää, mutta sitä ei voi hyväksyä. Kaivelu saattaa sattua, mutta tulehtuneet haavat tappavat.

Akram Ailisli: Kiviset unet. Suom. Liisa Viitanen. Into kustannus 2015.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!