Artikkelikuva
Edellisen El Niñon aikaan vuonna 2009 Intia kärsi pahasta kuivuudesta. Pyhä mies rukoili sadetta hindulaisessa Varuna Yajna rituaalissa Mumbaissa syksyllä 2009.

El Niño sotkee taas säätä

Ilmiön vaikutukset näkyvät myös taloudessa.

Maailma. Tyynen valtameren lämpötilaan ja virtauksiin vaikuttava El Niño -ilmiö on käynnistynyt ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen, totesi Iso-Britannian ilmatieteen laitos toukokuussa.

Ilmiö voimistunee loppuvuodesta, varoittavat useiden eri maiden ilmatieteen laitokset. Osa tietokonemallinnuksista povaa tämänkertaisesta El Niñosta tavallista voimakkaampaa.

El Niño vaikuttaa säähän eri puolilla maailmaa. Se lisää niin kuivuuden kuin voimakkaiden sateiden riskiä etenkin Tyynen valtameren ympäristössä. Etelä-Amerikassa uhkaavat rankkasateet, Aasiassa ja Australiassa kuivuus.

Ilmiön vaikutukset näkyvät myös taloudessa. Kun sääilmiöt haittaavat maataloustuotantoa, ruoan hinta yleensä nousee. Vaikutukset talouteen ovat erityisen vahvoja maissa, joissa maataloudella on keskeinen rooli.

Edellinen El Niño alkoi vuonna 2009. Silloin voimakas kuivuus vaivasi etenkin Intiaa ja Australiaa.

Tämänkertainen El Niño haitannee erityisen pahasti Intiaa, jossa on jo kärsitty tavanomaista kuumemmasta ja kuivemmasta säästä, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!