Artikkelikuva
Moran kuvaa naiseksi kasvamista hilpeän karnevalistisella

Seksiä, viinaa ja rokkia

Näin minusta tuli tyttö kertoo siitä prosessista, jonka kautta eri minuuksien välillä häilyvästä nuoresta kehittyy pikkuhiljaa oma persoonansa.

Caitlin Moran (s. 1975) muistetaan Suomessa muutama vuosi sitten ilmestyneestä feministisestä pamfletistaan Naisena olemisen taito. Moran on yksi Britannian tunnetuimmista toimittajista, räväkkä kulttuuripersoona, kolumnisti ja kommentaattori, joka lähestyy yhteiskunnallisia aiheita omien kokemustensa kautta.

Moranin esikoisromaani Näin minusta tuli tyttö kierrättää sekä Naisena olemisen taidosta että muista Moranin kirjoituksista tuttua omaelämänkerrallista materiaalia: Päähenkilö Johanna Morrigan on keskienglantilaisessa Wolverhamptonin pikkukaupungissa 1990-luvun alussa asuva köyhän suurperheen kasvatti, joka lopettaa koulun kesken ja onnistuu 16-vuotiaana pääsemään rock-kriitikoksi valtakunnalliseen musiikkilehteen.

Mutta kierrätyksestä viis, sillä teos on vieläkin hauskempi kuin edeltäjänsä. Osansa tässä on Sari Luhtasen sujuvalla suomennoksella, joka onnistuu erinomaisesti välittämään Moranin rehevän huumorin ja ilmaisun.

Näin minusta tuli tyttö on kasvukertomus, teinikuvaus, jossa alun yksinäisestä ja epävarmasta 14-vuotiaasta Johanna Morriganista kuoriutuu ensin mustiin pukeutuva kyyninen musiikkikriitikko ja lopulta nuori nainen, jolla on jo aavistus sitä, mitä hän oikeasti tahtoo – ja mitä ei.

Englanninkielisen nimensä mukaisesti teos kertoo – hyvin samastuttavalla tavalla – siitä prosessista, jonka kautta eri minuuksien välillä häilyvästä nuoresta kehittyy pikkuhiljaa oma persoonansa.

Itse kasvukertomusta merkittävämpi on kuitenkin tapa, jolla se kerrotaan. Tyttöyteen ei ole kaunokirjallisuudessa (tai muuallakaan) tavattu liittää antaumuksellista runkkausta, seksikokemuksilla retostelua, mokailua ja iloista juopottelua.

Moran kuvaa naiseksi kasvamista hilpeän karnevalistisella, häpeämättömän rehellisellä ja ronskilla otteella.

Toki Johannakin joutuu ottamaan huomioon, että nuori nainen, joka paneskelee ympäriinsä pelkästä naimisen ilosta, saa helposti huonon maineen. Mutta senkin voi kääntää edukseen: on mahtavaa olla Suuri Lutka, Seksiretkeilijätär!

Lukukokemuksena Näin minusta tuli tyttö on kevyt ja helposti sulava, mutta siinä on myös teinielämän kommelluksia ja nuoruuden kasvukipuja syvempi yhteiskunnallinen taso. Se on samalla kuvaus luokkayhteiskunnasta, lapsiperheköyhyydestä, sosiaalitukien varassa elämisestä ja eriarvoisuudesta, jotka saavat teoksessa kouraisevan liikuttavan ja myötätuntoisen ilmaisun.

Sillä rikkaiden ja köyhien välinen ero ei ole siinä, että rikkaat olisivat pahoja ja köyhät hyviä, kuten eräs romaanihenkilö toteaa.

”Ei – suurin ero rikkaiden ja köyhien välillä on siinä, että rikkaat ovat huolettomia. He eivät usko, että mikään voi olla kovin kauheaa. Heitä ympäröi jo syntymähetkellä ihana, sametinpehmeä huolettomuuden kaapu, se on kuin vauvan utukarvoitus, eikä sitä hinkkaa pois maksamaton lasku; lapsi, joka ei saa käydä koulua; koti, josta pitää muuttaa asuntolaan, kun vuokraan ei ole enää varaa.”

Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö. Suom. Sari Luhtanen. Schildts & Söderströms, 2015.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!