Artikkelikuva
WHO arvioi

Rokottaminen elpyy ebolan jälkeen

Moni lapsi altistuu tavallisille taudeille Länsi-Afrikassa.

Länsi-Afrikka. Kun ebolavirus on saatu aisoihin Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa, katseet kääntyvät perusterveydenhuollon elvyttämiseen. Ebolan synnyttämät ennakkoluulot kuitenkin vaikeuttavat paikoin lasten rokottamista.

YK:n lastenrahasto Unicef on aloittanut alueella kampanjan kolmen miljoonan lapsen rokottamiseksi tuhkarokkoa ja poliota vastaan. Rahoitukseen osallistuvat myös Maailmanpankki, Euroopan unioni, Kanada ja Yhdysvallat.

”Päähuomio on yhä ebolatapausten nollaamisessa, mutta niiden väheneminen mahdollistaa muitakin operaatioita”, sanoo Unicefin Länsi-Afrikan tiedottaja Tim Irwin.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että rokotuksella ehkäistävien tautien riski on kasvanut alueella ebolaa suuremmaksi.

Helposti leviävä tuhkarokko on yhä kehitysmaissa yleinen ja vaarallinen varsinkin pienille lapsille. Polio on miltei saatu hävitettyä maailmasta, mutta tapauksia on havaittu eräissä Länsi-Afrikan maissa.

Luottamus palautettava

Liberia julistettiin toukokuussa ebolasta vapaaksi. Maassa on tarkoitus rokottaa viikon aikana 700 000 alle viisivuotiasta lasta tuhkarokkoa ja poliota vastaan. Ennen ebolan leviämistä 89 prosenttia alle vuoden ikäisistä liberialaislapsista sai tuhkarokkorokotuksen. Viime vuonna osuus laski ebolan takia 58 prosenttiin.

Myös Sierra Leonessa rutiinirokotukset vähenivät. Siellä on tarkoitus antaa tuhkarokko- ja poliorokotus 1,5 miljoonalle lapselle.

Guineassa puolestaan tuhkarokkoepidemia puhkesi jo ennen ebolaa vuoden 2014 alussa. Epäiltyjä tapauksia on nytkin lähes 1 300. Irwinin mukaan guinealaiset ovat alkaneet suhtautua epäillen rokotuksiin ja jotkut uskovat niiden liittyvän ebolaan.

”On tärkeää palauttaa luottamus terveydenhuoltoon”, painottaa tohtori Rene Ehounou Ekpini Unicefista.

Ennen rokotusten aloittamista vanhemmille on kerrottu, että tuhkarokkorokote on turvallinen ja tärkeä eikä liity ebolaan.

Rokottajat on kuitenkin opastettu tarkkailemaan tilannetta ebolan varalta ja käyttämään käsineitä työssään. Se ei normaalisti ole tarpeen pistoksia annettaessa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!