Mikä on maailman suosituin kirja?

Mikä yksittäinen teos on kaikkien aikojen luetuin, jos uskonnollista kirjallisuutta ei oteta huomioon? Kysymystä pohtivat Suomen kirjallisuuden tohtoriopiskelija Hanna Samola ja yliopistonlehtori Tarja-Liisa Hypén.

”Listausten kärkisijoilla ovat Don Quijote (Cervantes), Lord of the Rings (Tolkien), The Tale of Two Cities (Dickens). Suosioon tietenkin vaikuttaa se, että teos puhuttelee lukijoita. Lisäksi teos, sen kirjoittaja ja aihe pitää hyväksyä yleisesti: myydyimmät kirjat ovat pääosin valkoisten miesten kirjoittamia. Nimenomaan maailman luetuinta teosta on hankala tavoittaa; epäilen, että tilastotietomme vaikkapa aasialaisten suosikeista ovat puutteelliset.

Nykyisin markkinointikoneistoin saadaan uusille bestsellereille ennennäkemättömiä ostajamääriä. Bestseller on kuitenkin päiväperho, kun sen sijaan klassikoksi korotettu käy kaupaksi kauan, ehkä ikuisesti. Klassikot ovat niin sanottuja steadysellereitä, joita tarjotaan jatkuvasti uusina painoksina. Tähän ei välttämättä johda se, että lukijat niistä hurjasti tykkäävät, vaan se, että ne on kanonisoitu.

Voisi laittaa lainausmerkkeihin tuon ”suosituimman” kirjan, koska kysymys ei ole kuin korkeintaan osittain lukijoiden aidosta mieltymyksestä. ”Suosittu” teos on suureksi osaksi sellainen, joka rummutetaan lukijakunnan tajuntaan joko kulttuurisen vallan tai markkinoinnin keinoin. Siis kärjistäen: suosituin kirja ei ole suosituin, vaikka se on myydyin tai jopa luetuin.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!