Artikkelikuva
Uurteisvalaisiin lukeutuva ryhävalas ruokailemassa Kaakkois-Alaskassa.

Merten suurisuut

Tuoreen tutkimuksen mukaan uurteisvalaiden suun alueen hermot ovat kuin kumilankaa.

Meret. Joidenkin valaslajien suut venyvät valtaviksi, kun ne syövät. Miten ihmeessä? Tuoreen tutkimuksen mukaan uurteisvalaiden suun alueen hermot ovat kuin kumilankaa. Ne voivat tarvittaessa venyä lähes kaksinkertaisiksi. Siten valaat saavat suunsa apposen ammolleen.

”Löytö oli täysin odottamaton ja poikkeaisi muiden selkärankaislajien hermojen rakenteista. Niiden pituus on yleensä melko muuttumaton”, professori Wayne Vogl sanoi Live Science -sivustolle.

Tutkijat tekivät löytönsä Islannissa, jossa valaita kalastetaan kaupallisiin tarkoituksiin.

Valaiden rakenteen tutkiminen on vaikeaa, sillä yleensä tutkijat saavat käsiinsä vain rantautuneiden valaiden jo hajoamassa olevia ruumiita. Tutkijoilta kesti kauan, ennen kuin he tunnistivat venyvät hermot hermoiksi. Ensin he luulivat niitä kimmoisuutensa takia verisuoniksi.

Pieneliöitä syövät uurteisvalaat uivat ruokaillessaan kita auki. Ne käyttävät suutaan vähän kuin siivilänä: ruoka jää haaviin, vesi virtaa ulos. Uurteinen, venyvä kurkkunahka ulottuu vatsaan asti. Niiden suuontelot ovat valtavan kokoisia – ja niin ovat itse valaatkin.

Uurteisvalaisiin kuuluvat muun muassa ryhävalaat ja merten jätti sinivalas.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!