Lasten hiv vähenee nopeasti Afrikassa

Maiden välinen vaihtelu on suurta.

Afrikka. Lasten äideiltään saamat hiv-tartunnat ovat vähentyneet nopeasti. Pikkulasten tartunnat vähenivät Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa 43 prosenttia vuodesta 2009 vuoteen 2013. Siis vain neljässä vuodessa.

Lasku on lääkityksen yleistymisen ansiota. Ilman lääkitystä raskaana olevan hiv-positiivisen äidin riski tartuttaa lapsensa raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana on suuri, jopa 45 prosenttia.

Lääkehoidossa riski laskee viiteen prosenttiin, aidsin vastaista työtä tekevä Global Fund ja Unicef arvioivat.

Raskaana olevista hiv-positiivisista naisista keskimäärin seitsemän kymmenestä saa tartuntoja vähentävää antiretrovitaalilääkitystä Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa. Maiden välinen vaihtelu on suurta.

Botswanassa ja Swazimaassa lääkkeitä saavat lähes kaikki, Tshadissa vain alle viidennes. Lääkityksen kustannukset ovat nykyään varsin maltilliset, Global Fund muistuttaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!