Jopa joka kuudes laji uhattuna

Suurin riski lajien sukupuuttoon kuolemiselle oli Etelä-Amerikassa, josta arvioidaan häviävän lähes neljäsosa lajeista.

Maailma. Ilmaston lämpenemisen tiedetään ajavan joitakin kasvi- ja eläinlajeja sukupuuttoon. Mitä nopeammin ilmasto lämpenee, sen useampia lajeja menetetään, osoittaa Science-lehdessä toukokuussa ilmestynyt tutkimus. Se on kattava, 131 julkaistun tutkimuksen pohjalta tehty metatutkimus.

Jos ilmaston lämpeneminen onnistutaan pysäyttämään tavoiteltuun kahteen asteeseen, reilut viisi prosenttia lajeista on vaarassa hävitä.

Jos taas lämpeneminen jatkuu nykyistä tahtia, maapallon keskilämpötila noussee yli neljä astetta. Silloin joka kuudes eläin- ja kasvilaji on vaarassa kadota yksin ilmastosyistä, tutkija Mark Urban arvioi. 

Suurin riski lajien sukupuuttoon kuolemiselle oli Etelä-Amerikassa, josta arvioidaan häviävän lähes neljäsosa lajeista. Seuraavaksi eniten lajeja kadonnee Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Vähiten ilmastonmuutos vaikuttaa Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!