Artikkelikuva
Riskejä kasvattavat julkisen vallan ja talouselämän likeiset suhteet.

Lobbaus altistaa Eurooppaa korruptiolle

Arveluttavia lobbauskäytäntöjä löytyy Euroopasta monilta aloilta, kuten alkoholi-, tupakka-, auto-, energia- ja lääketeollisuudesta sekä rahoitusalalta.

Eurooppa. Lobbaus eli käytäväpolitiikka tai vaikuttajaviestintä vaatii selviä ja valvottuja sääntöjä tai se uhkaa lisätä korruptiota, paljastaa Transparency Internationalin Eurooppaa koskeva selvitys.

Selvitys kattaa 19 Euroopan valtiota sekä Euroopan unionin komission, parlamentin ja neuvoston. Tutkituista maista vain seitsemän – Britannia, Irlanti, Itävalta, Liettua, Puola, Ranska ja Slovenia – säätelee lobbausta lailla tai muilla säädöksillä. Pohjoismaat eivät olleet tutkimuksessa mukana.

Järjestö tutki lobbauksen läpinäkyvyyttä ja eettisyyttä ja pisteytti tulokset. Keskiarvo oli heikko, vain 31 prosenttia maksimista. Parhaiten pärjäsi Slovenia 55 prosentilla. Pohjimmaisiksi jäivät Kypros ja Unkari 14 prosentilla. Varsinkin tiedonsaanti oli niissä heikkoa.

Euroalueen kriisimaat Italia, Portugali ja Espanja olivat myös tilaston hännillä. Niiden riskejä kasvattivat julkisen vallan ja talouselämän likeiset suhteet.

EU-elinten keskiarvo oli 36 prosenttia, mitä Tranparency pitää erityisen huolestuttavana, koska ”Bryssel on Euroopan lobbauksen keskus ja Brysselissä tehdään koko Eurooppaa koskevia ja kauaskantoisempiakin päätöksiä”.

Arveluttavia lobbauskäytäntöjä löytyy Euroopasta monilta aloilta, kuten alkoholi-, tupakka-, auto-, energia- ja lääketeollisuudesta sekä rahoitusalalta. Ongelmia tuottavat myös suoraan politiikan huipulta lobbareiksi siirtyvät entiset päättäjät.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!