Unitauti kuriin kärpäsiä säteilyttämällä

Sukupolvi sukupolvelta jälkeläisten määrää vähentävä keino on hidas, mutta tehokas.

Afrikka. Unitautia levittävien tsetsekärpästen vastainen kamppailu on saanut uuden keinon. Kärpästen lisääntymistä voidaan estää kastroimalla uroksia säteilyn avulla kertoo The Guardian.

Urospuoliset tsetsekärpäset säteilytetään kotelovaiheessa ja hedelmättömät hyönteiset levitetään steriileinä luontoon parittelemaan ”villien” naaraiden kanssa. Sukupolvi sukupolvelta jälkeläisten määrää vähentävä keino on hidas, mutta tehokas, sillä tsetsekärpäsnaaraat parittelevat yleensä vain kerran elämänsä aikana.

Tsetsekärpäset vaivaavat Saharan etelänpuoleista Afrikkaa Saharasta Kalahariin. Ne levittävät trypanosoma brucei -lajin loisia, jotka aiheuttavat unitautia ihmisille ja kuumetta ja anemiaa eläimille. Hoitamattomana tauti voi olla kohtalokas molemmille.

Loistartunnan saaneita eläimiä voidaan hoitaa siihen tarkoitetuilla lääkkeillä, mutta lääkkeet ovat kalliita ja loiset voivat kehittää vastustuskyvyn niille. Jopa 70 prosentin kyseisistä Afrikassa myytävistä lääkkeistä arvioidaan lisäksi olevan väärennettyjä.