Punjab kovensi rangaistuksia lapsiavioliitoista

Jatkossa lapsiavioliitot kieltävän lain rikkomisesta seuraa kuuden kuukauden vankeusrangaistus ja 50 000 rupian eli noin 450 euron sakot.

Pakistan. Punjabin alueparlamentti Pakistanissa on hyväksynyt lakiuudistuksen, joka koventaa lapsiavioliittojen järjestämisestä tuomittavia rangaistuksia, kertoo The Dawn.

Jatkossa lapsiavioliitot kieltävän lain rikkomisesta seuraa kuuden kuukauden vankeusrangaistus ja 50 000 rupian eli noin 450 euron sakot. Aiempi laki määräsi rangaistuksen vain huoltajille ja jätti viranomaiset rankaisematta. Nyt viranomaisia uhkaavat samat sanktiot kuin vanhempiakin.

Entisen, vuonna 1929 säädetyn lain perusteella huoltajat voitiin tuomita tuhannen rupian sakkoihin ja kuukaudeksi vankeuteen.

Lainsäädännön selventämistä vaati muun muassa tuomari Shaiq Qazi, joka viime vuonna kyseenalaisti vanhan lain.  

”Väitetään, että jokainen, joka on ottanut osaa lapsiavioliittoon on rikollinen. Mutta kuka on sitä todella? Vanhemmat tai huoltajat?…On tärkeää määritellä, kuka on rikollinen, et voi loukata ihmisiä, sillä tarvitset heidän apuaan lain täytäntöönpanossa.”

Shaiq Qazi myös varoitti uskonnollisiin ennakkotapauksiin vetoamisesta ja painotti, että lain noudattamista on valvottava.