Miksi Pohamba on paras?

Namibian entinen presidentti Hifikepunye Pohamba sai maaliskuussa viiden miljoonan dollarin arvoisen Mo Ibrahim -palkinnon. Se myönnetään erityisen ansoituneelle afrikkalaiselle valtionpäämiehelle. Palkinto on jäänyt neljä kertaa jakamatta kelvollisten ehdokkaiden puuttuessa. Mikä tekee Pohambasta niin paljon muita entisia afrikkalaispresidenttejä paremman? Vastaajana Iina Soiri, Pohjoismaisen Afrikkainstituutin johtaja.

”Hyvä kysymys. Pohdin, onko hän niin paljon parempi. Toisaalta paremmuus riippuu aina siitä, kehen verrataan.

Pohamba on henkilönä helposti lähestyttävä ja kaikin puolin vakavasti otettava ihminen. Hän on persoonaltaan vaatimaton ja kansalleen omistautunut demokraattinen johtaja. Palkintohan myönnetään väistyvälle afrikkalaiselle johtajalle, joka on tullut valtaan demokraattisin keinoin, ja lähtenyt vallasta valtakautensa rajoissa.

Pohamba on toiminut toisin kuin monet afrikkalaiset vahvat johtajat. Hän korosti myös muiden edustuksellisten elinten roolia ja vastuuta.

Pohambaa on kritisoitu siitä, ettei hän ole tehnyt tarpeeksi. Mutta toisaalta ei yksi ihminen pysty kaikkia Namibian ongelmia ratkaisemaan, ei edes presidenttinä. Namibian ongelma on se, ettei siellä tehdä rohkeaa politiikkaa ja tartuta jämerämmin ongelmiin, joita jäi roppakaupalla apartheid-hallinnon perintönä.

Uskoisin että palkinnolla halutaan myös viestittää, ettei Afrikka tarvitse vanhanaikaisia omnipotentteja johtajia. Samalla rohkaistaan johtajuutta, joka antaa tilaa ja valtaa myös muulle julkiselle hallinnolle sekä kansalaisyhteiskunnalle.

Kaiken kaikkiaan Pohamba on tullut valtaan rehellisesti, pitänyt hyvän miehen maineensa ja lähtenyt, kun valtakausi päättyy. Ja sinä aikana hän on nostanut Namibian kehitysmaasta keskitulon maaksi.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!