Artikkelikuva
Neuvotteluissa kartoitettiin yhteistyömahdollisuuksia muun muassa ympäristönsuojelu-

Naiset neuvottelevat kauppasaarron purkamisesta

Yhdysvaltojen ja Kuuban neuvotteluja johtavat naiset.

Kuuba/Yhdysvallat. Kun Barack Obama ja Raúl Castro joulukuussa ilmoittivat Yhdysvaltojen ja Kuuban diplomaattisuhteiden palauttamisesta ja Kuuban kauppasaarron lopettamisesta, pieni 11 miljoonan asukkaan karibialainen saari oli jälleen kerran maailman huomion keskipisteenä.

Neuvottelujen ensimmäinen kierros käytiin tammikuun lopulla, mutta tällä kertaa salamavaloissa eivät paistatelleet miesjohtajat vaan kaksi naista: Yhdysvaltojen länsisuhteista vastaava valtiosihteeri ­Roberta Jacobson sekä Kuuban Yhdysvaltain-suhteiden johtaja ­Josefina Vidal. Jacobson ja Vidal johtavat pitkiksi ja vaikeiksi povattuja neuvotteluja maiden välisten suhteiden normalisoimiseksi.

Suurimmaksi haasteeksi arvioidaan nousevan ihmisoikeus- ja demokratiakysymykset, joiden suhteen osapuolten näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan. Yhdysvallat ja Kuuba ovat useaan otteeseen kiistelleet teemoista YK:n ihmisoikeusneuvostossa, ja Kuuba on pitänyt ihmisoikeuksien korostamista osana Yhdysvaltojen Kuuban-vastaista politiikkaa, kirjoittaa uutistoimisto IPS.

Lisäksi neuvotteluissa kartoitettiin yhteistyömahdollisuuksia muun muassa ympäristönsuojelu-, terveys- ja telekommunikaatioaloilla sekä ihmissalakuljetuksen, huumekaupan ja terrorismin torjunnassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!