Artikkelikuva
Pojat pelaamassa jalkapalloa Etelä-Afrikan Sowetossa.

Agentit huijaavat jalkapallohaaveilla

Tähteydestä haaveileva afrikkalaisnuori voi päätyä pahimmassa tapauksessa ihmiskaupan uhrina Eurooppaan.

Afrikka. Epäviralliset agentit ovat vallanneet Afrikan jalkapalloilijamarkkinat. Tähteydestä haaveileva afrikkalaisnuori voi päätyä pahimmassa tapauksessa ihmiskaupan uhrina Eurooppaan.

Epävirallisia agentteja ei valvota, joten bisnekseen mahtuu hämäriä toimijoita. African Business -lehden mukaan Afrikassa epävirallisia agentteja on yli 2000, kun Fifan virallisia agentteja on 600. Esimerkiksi Ghanassa toimii lehden mukaan satoja epävirallisia agentteja.

Laittomasti toimivat agentit saattavat painostaa vanhempia myymään omaisuutensa lastensa tulevaisuuden vuoksi. Jos tähti joskus harvoin syntyy, agentti vie kaikki rahat.

Pahimmassa tapauksessa nuoret salakuljetetaan Eurooppaan ihmiskaupan uhreina sillä varjolla, että he muka pääsevät näyttämään taitonsa isoille seuroille. Foot Solidaire Group -järjestön arvion mukaan jalkapallohaaveilla huijattuja uhreja olisi Euroopassa noin 15 000, kertoo Time.

Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan mukaan kansainvälisten pelaajasiirtojen yhteydessä pelaajien agenteille maksettiin viime vuonna 236 miljoonaa dollaria eli 208 miljoonaa euroa, uutisoi Valioliiga. Vuonna 2009 Fifa puolestaan ilmoitti, että kansainvälisistä siirroista 70 prosenttia tapahtuu epävirallisten agenttien kautta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!