Palkitun valokuvaaja Milka Alasen näyttely Epikrisi kertoo kurjuudesta ja toivosta keskellä Kreikan talouden syöksykierrettä.
Pienellä Tinoksen saarella jo 15 vuoden ajan osan vuodesta asunut Alanen on nähnyt, kuinka yhteiskunta kurjistuu. Työttömyys on huippulukemissa ja sosiaaliturva minimaalinen.
“Valokuvanäyttelyni esittelee yhä syvenevän laman keskellä sinnitteleviä kreikkalaisia, joiden luottamus yhteiskuntaan on murentunut”, Alanen sanoo.
Leveästi elävään Kreikkaan ei ole paluuta. Moni aikuinen on palannut lapsuudenkotiinsa – tai joutunut kadulle. Koulutetut nuoret pakenevat ulkomaille jos pystyvät, eivätkä jää rakentamaan uutta Kreikkaa.
“Moni vihaa valtaeliittiä: kuinka poliittiset päättäjät johdattivat maan näin huonoon jamaan?” Alanen kuvailee.
Kriisi uhkaa jopa demokratiaa – yleisradioyhtiö Ert suljettiin lainvastaisesti, ja koululaitoksen ja terveydenhuollon taso laskee. Kultainen Aamunkoitto -äärioikeistopuolueen suosio on karu viesti vihaan ja väkivaltaan turvautumisesta.
Alasen mukaan olojen kurjistumisesta, pelosta ja häpeästä huolimatta kriisi on sysännyt kreikkalaiset tarkistamaan arvojaan ja lisännyt keskinäistä solidaarisuutta.
Näyttelyn nimikään ei yksiselitteisesti tarkoita pelkkää taudinkulun selostusta, kuten me sen käsitämme. Kreikaksi epikrisi tarkoittaa kritisointia ja tuomitsemista. Sitä kreikkalaiset ovat saaneet kokea niin oman maastaan kuin muualta Euroopasta.
“Pelosta huolimatta ihmiset elävät arkeaan unelmineen”, Alanen toteaa.
Milka Alasen Epikrisi Galleria Laterna Magicassa (Rauhankatu 7, Helsinki) 5.–28.2.