Mosambik laillisti abortin

Suurimmassa osassa Afrikan maita abortti on joko kokonaan kielletty tai rajoitettu tilanteisiin, joissa raskaus uhkaa naisen terveyttä.

Mosambik. Mosambik on hyväksynyt lain, jonka perusteella tahtomattaan raskaaksi tullut nainen saa abortin, kertoo Medical Observer. Laki on tervetullut uudistus maassa, jossa 11 prosenttia äitiyskuolemista johtuu laittomista aborteista.

Raskaudenkeskeytys on tehtävä 12 ensimmäisen raskausviikon aikana. Jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta, aika on pidempi, 16 viikkoa. Abortin perusteita ovat myös naisen terveyden tai elämän vaarantuminen ja sikiön kehityshäiriö.

Katolinen kirkko ei vastustanut lakimuutosta. ”Kyse ei ole laista vaan omastatunnosta”, toteaa Mosambikin piispainkokousta edustava João Nunes. ”Keskitymme mieluummin yhteisön tietoisuuden lisäämiseen niin, etteivät he turvautuisi aborttiin, vaan valitsisivat elämän.”

Suurimmassa osassa Afrikan maita abortti on joko kokonaan kielletty tai rajoitettu tilanteisiin, joissa raskaus uhkaa naisen terveyttä. Laittomat raskauden keskeytykset ovat yleisiä. Niitä tehdään muun muassa sukkapuikoilla ja metallihenkareilla.

Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan joka viides raskaus maailmassa päättyy keskeytykseen. Vuodessa noin 47 000 naista kuolee taitamattomasti tehdyn abortin jälkiseurauksiin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!