Intiassa huijattiin tsunamiapuja

Epäluotettaviksi osoittautuneet järjestöt haaskasivat varoja muun muassa kalliisiin kulkuneuvoihin ja ”avustustyöntekijöiden” luksusmajoitukseen.

Intia. Vuoden 2004 tsunamin jälkeen Etelä-Intian Tamil Nadussa aloitti toimintansa suuri määrä paikallisia järjestöjä, jotka ilmoittivat tehtäväkseen tsunamin uhrien auttamisen. Auttamisen sijaan moni järjestö on kerännyt rahaa omiin taskuihinsa, kirjoittaa The Times of India.

Katastrofin jälkeen varainkeruu oli helppoa ja järjestöt saivat runsaasti rahoitusta sekä kotimaisista että ulkomaisista lähteistä. Epäluotettaviksi osoittautuneet järjestöt haaskasivat varoja muun muassa kalliisiin kulkuneuvoihin ja ”avustustyöntekijöiden” luksusmajoitukseen. Moni niistä on myös maksanut hulppeaa palkkaa työntekijöilleen.

Nyt useat järjestöt joutuvat selvittelemään tekemisiään ja rahankäyttöään oikeudessa.  Intian sisäministeriön mukaan uhrien auttajiksi ilmoittautuneista vain harva on toimittanut apua tsunamista eniten kärsineille eli kalastajille ja heidän perheilleen.

Järjestöt ovat raportoineet toiminnastaan tilintarkastusten yhteydessä myös kuvin. Sisäministeriön mukaan jopa neljä järjestöä on lähettänyt kuvan samasta kalastusaluksesta, jonka jokainen niistä on raportoinut hankkineensa itse.