Artikkelikuva

Reseptejä vegaaneille

Veganismi on Suomessakin yleistyvä elämäntapa, mutta ohjeita siihen on vielä saatavilla vain vähän. Inna Somersalon toimittana Vegaanin keittokirja on kotimainen opas veganismiin ja lähiruokaan.

Mitä vegaani syö? Mitä hän edes saa syödä? Miten leipoa kakku, jos ei saa käyttää kananmunaa tai maitoa? Vastauksia antaa Inna Somersalon toimittama Vegaanin keittokirja. Teos sisältää paitsi yleishyviä reseptejä niin suolaiseen kuin makeaan, myös tietoa ruoan ympäristövaikutuksista. Lisäksi kirjassa on päteviä ohjeita esimerkiksi urheilijoille, joita kiinnostaa kasvisruoan lisääminen ruokavalioonsa. Kirjassa painotetaan kotimaista ja lähiruokaa, jotka ovat ulkomaista soijaa ekologisempia.

Kaiken eläinperäisen ruoan välttäminen eli veganismi on yhä yleistyvä ilmiö Suomessa. Yleisimmät syyt vegaaniuteen ovat eettisiä ja ekologisia. Ravitsemustieteilijät pitävät vegaaniruokavaliota terveellisenä, mutta huomauttavat, että vegaanin tulee suunnitella ruokavalionsa huolella ja varmistua D- ja B12-vitamiinien saannista.

Inna Somersalo (toim.):Vegaanin keittokirja. Like 2015.