Artikkelikuva
Nainen juoksee ehtiäkseen junaan Chacamaxissa

Naiset pakenevat väkivaltaa

Suurin syy väliamerikkalaisten naisten pakolaisuuteen on väkivalta.

Väli-Amerikka. Yhä useampi nainen pakenee Väli-Amerikasta Yhdysvaltoihin, kertoo The Guardian. Moni heistä ottaa mukaansa myös lapsensa.

Naiset eivät pakene perinteistä sotaa ja vainoa. Kaksi kolmesta naisesta sanoo pakenevansa jengiväkivaltaa, raiskauksia ja lastensa värväämistä rikollisjärjestöihin. Myös lähisuhdeväkivalta ajaa naisia kodistaan ja kotimaastaan, joka ei onnistu suojelemaan heitä julmalta kohtelulta.

Valtaosa naisista kertoo tienneensä matkan vaaroista, mutta lähteminen on silti ollut jäämistä turvallisempi vaihtoehto. Jotkut naisista sanovat syöneensä pakomatkalla ehkäisypillereitä, jottei matkalla raiskatuksi tuleminen johtaisi ei-toivottuun raskauteen.

Kaikkiaan turvapaikkaa Yhdysvalloista haki viime vuonna 40 000 väliamerikkalaista. Yhdysvaltain hallituksen mukaan yli 80 prosenttia noin 16 000 turvapaikkaa hakeneesta naisesta sai jäädä maahan. Suuri osa hakijoista, etenkin naisista, on meksikolaisia, mutta myös El Salvadorista, Hondurasista ja Guatemalasta lähdetään yhä useammin kohti turvallisempia oloja.