Artikkelikuva

Limaista mutta maukasta

Hyönteisten myynti ruoaksi tullaan sallimaan lähivuosina. Kuusijalkaista ruokaa on tarjottu ratkaisuksi maailman ruokakriiseihin.

Haluaisitko maistaa heinäsirkkaa? Entäpä matoja? Pian saat siihen tilaisuuden, sillä hyönteisruoka on vauhdilla valtaamassa Euroopan. Friteeratut heinäsirkat ovat länsimaisessa kulttuurissa lähes yhtä vieras herkku kuin koira, mutta arkea vaikkapa Kiinassa.

Suomessa hyönteisten myynti elintarvikkeina on EU:n lain nojalla kielletty, mutta valmisteilla oleva lakimuutos tuonee asiaan nopean muutoksen. Lain voidaan jopa sanoa olevan hiukan jäljessä: elokuussa Helsinki Night Market -tapahtumassa Teurastamolla myytiin paistettuja heinäsirkkoja – ei ruoaksi, koska se on kiellettyä, vaan ihan muuten vain. Ostaja sai sitten tehdä sirkalla mitä halusi.

Myös kotimainen sirkkatuotanto on jo aluillaan: Seinäjoella toimiva Finsect-yritys aloittelee liiketoiminnan vaatimaa tutkimustyötä. Elokuussa ilmestynyt kirja Minikarjaa- hyönteiset ruokana (Lena Huldén ja Kari Heliövaara) käsittelee kuusijalkaisen ruoan tulevaisuutta sekä herkkuna että ratkaisuna maailman ruokakriiseihin.

Monet näkevät hyönteisissä tavan korvata ympäristöä kuormittavan soija- ja lihateollisuuden, mutta ensin vaaditaan asennemuutos. ”Limaista, mutta maukasta!” toteaa Simba-leijona hyönteisiä syötyään. Moni suomalainen on kokenut saman. Juhlapöydistä sirkkoja tuskin vielä hetkeen löytyy, mutta katukojuista niitä saa jo nyt.