Artikkelikuva
Intialaiset naiset tekevät kymmenkertaisen määrän palkatonta työtä miehiin verrattuna. Kuvan naiset asuvat Keralassa.

Koti on intialaisnaisen työleiri

Intiassa naiset tekevät enemmän kotitöitä kuin missään muualla, kertoo The Huffington Post.

Intia. Intian naiset tekevät lähes kymmenkertaisen määrän palkatonta työtä intialaisiin miehiin verrattuna ja ovat huipulla myös maailmanlaajuisessa vertailussa, kertoo The Huffington Post.

Palkaton työ sisältää muun muassa huolenpitoa lapsista ja vanhuksista, siivousta ja ruuanlaittoa. Työn määrä johtaa intialaisnaisten jäämiseen virallisen työvoiman ja talouselämän ulkopuolelle.

Naisten osuus Intian BKT:sta on vain 17 prosenttia. Esimerkiksi Kiinassa vastaava osuus on 41 prosenttia, Saharan etelänpuoleisen Afrikan maissa keskimäärin 39 ja Latinalaisen Amerikan maissa 33 prosenttia.

Intian osavaltioiden välillä erot naisten palkkauksessa ja tasa-arvossa yleensäkin ovat kuitenkin suuria. Esimerkiksi Biharissa, Madhya Pradeshissa ja Assamissa naisten asema on yhtä heikko kuin Tsadissa ja Jemenissä. Toisaalla, kuten Mizoramissa, Keralassa ja Goassa naisten asema on parempi, ja kansainvälisessä vertailussa muistuttaa Argentiinan ja Chilen tasoa.

Aihetta tutkinut McKinsey Global Institute suosit­telee tilanteen korjaamiseksi tyttöjen koulutus­tason nostamista ja palveluita, joiden myötä naiset voivat vapautua.