Artikkelikuva
”Brasilian hallituksen tulisi antaa meidän tehdä työtämme. Emme ole rikollisia. Kulta auttaa meitä pelkästään elättämään perheemme. Mitä meidän pitäisi hallituksen mielestä tehdä? Muuttaa kaupunkiin ja tulla rikollisiksi?”

Kullan ja vapauden jano

Brasilian Amazonin sademetsää halkoo kuoppainen ja mutainen maantie, jonka varrella sijaitsee lukuisia laittomia kultakaivoksia. Niissä työskentelevät miehet etsivät onnea, vapautta ja äkkirikastumista.

Yli 40 vuotta sitten Brasilian sotilasdiktatuuri alkoi harjoittaa politiikkaa, jossa jaettiin maata Amazonin asumattoman osan maattomille miehille. Tämä johti kuuluisan Trans-Amazonian valtatien rakentamiseen.

Suurhankkeen tarkoitus oli läpileikata Amazonin sydämen läpi 5200 kilometriä pitkä tie. Siitä rakennettiin 4000 kilometriä. Tie loppuu keskelle viidakkoa Luoteis-Brasiliaan.

Sademetsän halkova tie päästi ihmiset vihdoin luonnonrikkauksien ja arvokkaiden mineraalien ulottuville. Tien varrelle alkoi syntyä lukuisia laittomia kultakaivoksia. Kuvareportaasin kultakaivokset ovat Jacareacangan ympäristössä.

Maailmantalouteen vaikuttanut öljykriisi sai uuden käänteen, kun kullassa nähtiin vaihtoehto markkinoiden korjaamiseksi. Kullan hinta nousi.

Tämä kuvareportaasi kertoo Amazonin köyhimmästä osavaltiosta vapautta ja vaurastumista etsimään lähteneistä kullankaivajista. He pakenevat kotimaansa kurjuutta kohti villiä länttä.

Tällä hetkellä Brasiliassa on yli tuhat laitonta kultakaivosta, joissa kovaa työtä tekevät miehet eivät salli kaivosyhtiöiden saapua maillensa.

Infrastuktuurin kohentuessa luonnonrikkaudet eivät enää jää huomaamatta. Ylikansalliset yhtiöt himoitsevat saavansa upottaa työkalunsa sinne, missä sadattuhannet kaivostyöläiset kannattelevat käsissään teollisuutta, joka tuottaa vuosittain yli miljardin dollarin arvosta kultaa.

Työ avolouhoksissa on ympäristölle tuhoisaa. Miehet käyttävät työssään tehokasta dieselpumppua. Se muistuttaa palomiesten käyttämää vesiletkua, joka paineistaa säiliöstä imetyn veden.

Veden voima on valtava. Jos putki luisuu käsistä kesken tehtävän ja suutin osuu kaivostyöläisen päähän, seurauksena on varma kuolema. Paineistettu vesi sekoittaa maamateriaalin ja siinä esiintyvän kullan. Tämän jälkeen sekoitus imetään takaisin pumpulla ja kaadetaan ränniin, joka on peitetty karhealla matolla. Matto kerää kultapölyn, joka erotellaan epäpuhtauksista nestemäisen elohopean avulla.

Kaivostyöläiset eivät tee kullankaivuuprosessissa minkäänlaisia varotoimenpiteitä suojaamaan ympäristöä tai omaa terveyttään.

Kuvien kaivosmiehet haluavat pysyä nimettöminä, koska tekevät laitonta työtä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!