Artikkelikuva
Marokkolaisia naisia asioimassa katumarkkinoilla Marrakechissa

Maailma lihoo vauhdilla

Lähes puolet maailman maista kärsii samanaikaisesti ylipainosta ja kitukasvuisuudesta.

Maailma. Ylipaino kasvoi kaikissa maailman maissa vuosina 2010–2014, kertoo Global Nutrition Report.
Virheravitsemus vaikuttaa kolmannekseen maailman väestöstä, eikä siltä välty yksikään valtio maailmassa. Virheravitsemus voi näkyä esimerkiksi lasten kitukasvuisuutena tai naisten anemiana. Myös ylipainoa pidetään virheravitsemuksen muotona. Hiljattain julkaistun Global Nutrition Reportin mukaan lähes puolet maailman maista kärsii samanaikaisesti ylipainosta ja kitukasvuisuudesta.

Vain yhdessä maassa on onnistuttu vähentämään miesten ylipainoa: Naurun saarivaltiossa ylipainoisten miesten osuus tippui 39,9 prosentista 39,7 prosenttiin vuosien 2010–2014 välillä. Suomessa ylipainoisten osuus nousi samana aikana 19:stä 20,6 prosenttiin.

Raportin tekijöiden mukaan tiedonsaanti valtioilta ravitsemuksen suhteen on hankalaa. Raportissa analysoitiin 193 maata, joista sadalta ei saatu keskeistä dataa tuloksia varten. Toinen iso ongelma on tekijöiden mukaan se, että avunantajat käyttävät liian niukasti rahaa ravitsemuksen parantamiseen köyhissä maissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!