Artikkelikuva
Ihmisin tottuneet villieläimet saattavat lakata olemasta varuillaan myös petoeläinten suhteen

Ekoturismi kesyttää eläimiä

Osittainen kesyyntyminen tekee suojelluista eläimistä alttiita vaaralle.

Maailma. Lempeät ekoturistit saattavat olla vaaraksi eläimille, kertoo ScienceDaily.

Ekoturismin on ajateltu olevan ratkaisu, joka vähentää turismin negatiivisia puolia ja tuo lisää rahaa luonnonsuojelulle. Tuoreen tutkimuksen mukaan asia ei ehkä olekaan niin mutkaton.

Kun eläimet ovat tekemisissä ihmisten kanssa ystävällisin tavoin, ne saattavat lakata olemasta varuillaan myös petoeläinten suhteen, toteaa Daniel Blumstein Kalifornian yliopistosta.

Suojelualueilla, joissa on paljon ekoturismia, tapahtuu osittaista kesyyntymistä aivan kuten kaupunkialueilla. Urbaanialueilla elävillä ketuilla, oravilla ja linnuilla kestää kauemmin paeta vaaraa kuin metsissä elävillä eläimillä.

Ihmisten läsnäolo myös ajaa pois petoja, jolloin saaliseläimet ovat turvassa. Esimerkiksi vihermarakattien on todettu kohtaavan harvemmin leopardeja silloin, kun ihmisiä oleilee lähistöllä. Grand Tetonin luonnonpuistossa on huomattu, että alueilla, joilla on enemmän turisteja, hirvet ja hanka-antiloopit ovat vähemmän aikaa varuillaan ja käyttävät enemmän aikaa syömiseen kuin alueilla, joissa turisteja on vähän.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!