Suurpankit vierastavat ihmisoikeuksia

Tutkituista 32 kansainvälisestä suurpankista yhdelläkään ei ole suunnitelmaa siitä, miten sen omassa toiminnassa paljastuvia ihmisoikeusloukkauksia käsitellään.

Maailma. Pankit ovat mukana miltei kaikissa taloudellisissa hankkeissa ympäri maailmaa, mutta ne eivät kanna vastuuta sijoitusten seurauksista, havaittiin BankTrack-verkoston selvityksessä.

Tutkituista 32 kansainvälisestä suurpankista yhdelläkään ei ole suunnitelmaa siitä, miten sen omassa toiminnassa paljastuvia ihmisoikeusloukkauksia käsitellään. Vain joka toisella pankilla on ylipäätään linjaus ihmisoikeuksista, vaikka YK:n päätös vuodelta 2011 edellyttää sitä kaikilta yrityksiltä.

”Tutkitut pankit rahoittavat yrityksiä ja hankkeita, joihin liittyy väestön pakkosiirtoja, lapsityövoiman käyttöä, asevoimin tuettuja maakaappauksia ja alkuperäisasukkaiden oikeuksien loukkauksia”, joulukuussa julkistettu raportti kertoo.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen JPMorgan Chase -pankki kuuluu palmuöljyn tuotannon johtaviin rahoittajiin sekä lainoittajana että sijoittajana. Pankilla on ihmisoikeuslinjaus, jota selvityksen mukaan sovelletaan vain luottoihin, mutta ei investointeihin.

Kolme pankkia – hollantilainen Rabobank sekä sveitsiläiset Credit Suisse ja UBS – noudattivat hyvin YK:n ihmisoikeusohjeita, mutta kaikkien muiden tulokset olivat surkeita.