Artikkelikuva
Pentueen kanssa sudet eivät voi liikkua pitkiä matkoja

Susien ampuminen lisää karjahävikkiä

Tutkijat uskovat syyn löytyvän susien laumadynamiikasta.

Yhdysvallat. Susien tappamisesta ei ole hyötyä karjan suojelussa, toteaa amerikkalainen tutkimus. Mitä enemmän susia kuolee, sitä suuremmat ovat niiden aiheuttamat vahingot karjalle seuraavana vuonna.

Washingtonin osavaltion yliopiston tutkijat analysoivat metsästystilastoja 25 vuoden ajalta. Löydösten mukaan jokaista tapettua sutta kohti lampaiden hävikki kohosi seuraavana vuonna neljä prosenttia ja nautojen hävikki viidestä kuuteen prosenttiin. Jos 20 sutta kuoli, karjakuolemat kaksinkertaistuivat.

Tutkijat uskovat syyn löytyvän susien laumadynamiikasta. Susilauma koostuu yleensä johtavasta parista ja niiden aikuisista jälkeläisistä. Vain johtava naaras ja uros parittelevat. Jos ne kuolevat, nuoremmat sudet alkavat lisääntyä. Pentueen kanssa sudet eivät voi liikkua pitkiä matkoja, vaan ravinto on hankittava lähistöltä. Kun hirvien ja kauriiden metsästys vaikeutuu, osa susista alkaa hyökätä karjan kimppuun.

Tutkijoiden mukaan Yhdysvalloissa sudet ovat vastuussa ­0,1–0,6 prosentista karjakuolemista. Suurempia uhkia karjalle ovat muut pedot, sairaudet, onnettomuudet ja poikiminen.