Milloin öljy loppuu maailmasta?

Öljy on ollut tärkeä tekijä modernin maailman muodostumisessa. Jo vuosikymmenien ajan on mietitty mitä tehdään, kun se viimein loppuu. Onko kohta aika päättää? Kysymykseen vastaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston uusiutuvien energiajärjestelmien professori Esa Vakkilainen.

”Öljyn tarkkaa määrää ei tiedä kukaan. Esimerkiksi Saudi-Arabian ja Kuwaitin öljymäärät ovat valtionsalaisuuksia, joten tarkkoja lukuja ei ole saatavilla. Arvioiden mukaan Persianlahden ympäristössä on lähes puolet tällä hetkellä tunnetuista öljyesiintymistä.

Halpa öljy taas on jo loppunut ja öljynkäytön huippu nähty. Sitten 60-luvun ei ole löydetty enää yhtään halpaa lähdettä. Aikanaan kustannukset olivat muutamia kymmeniä taaloja barrelilta. Nykyisin merestä pumpattu öljy on sataa dollaria per barreli. Uusia esiintymiä löytyykin enää vain arktisilta alueilla ja meristä, ja niiden poraaminen on erittäin kallista.

Öljy ei siis varsinaisesti tule loppumaan, mutta siitä tulee liian kallista käytettäväksi. Energiakäytössä sitä ei enää paljon olekaan – korkeintaan pientalojen lämmityksessä. Yksityisautoilu ja raskas liikenne ovat ne todelliset ongelmat. Henkilöautot vielä voidaan sähköistää, mutta tavaranjakeluverkon raskaat ajoneuvot kulkevat niin pitkiä matkoja, että niiden sähköistäminen olisi ongelmallista.

Hankalinta tulee olemaan kemianteollisuudella. Nykyisellään käytetään hirveän paljon öljypohjaista muovia. Sen korvaaminen on edelleen mysteeri. Katastrofia ei kuitenkaan ole näkyvissä. Kertakäyttökupit joudutaan jatkossa tekemään jostain muusta materiaalista, mutta sivistys ei tule romahtamaan.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!