Kohtalokasta jumalanpilkkaa Pakistanissa

Vuonna 2011 Pakistanin tuomioistuimissa käsiteltiin vain yksi jumalanpilkkasyyte, tänä vuonna tuomioita on annettu yli sata.

Pakistan. Pakistanin suurimman yksityisen televisiokanavan, GEOn omistaja Mir Shakeel-ur-Rehman tuomittiin marraskuussa 26 vuoden vankeusrangaistukseen jumalanpilkasta. Hänen rikoksensa oli sallia profeetan tyttären häistä kertovan sufi-laulun esittäminen kanavallaan.

Tuomiosta huolimatta Mir Shakeel-ur-Rehman joutuu tuskin koskaan telkien taakse, sillä päätöksen tehneellä oikeusistuimella ei ole kansallista tuomiovaltaa. Sen tekemä päätös kertoo kuitenkin uskonnollisten asenteiden kovenemisesta Pakistanissa, kirjoittaa The Economist.

Vuonna 2011 Pakistanin tuomioistuimissa käsiteltiin vain yksi jumalanpilkkasyyte, tänä vuonna tuomioita on annettu yli sata. Tuomarit eivät ota mielellään juttuja käsittelyyn, sillä he pelkäävät joutuvansa itse ongelmiin.

Jumalanpilkkasyytökset ovat johtaneet väkivaltaisuuksiin. Viimeisen 35 vuoden aikana on murhattu 62 jumalanpilkasta syytettyä. Murhista yli puolet on tehty viimeisimmän viiden vuoden aikana.
Syytöksiä on perusteltu esimerkiksi sillä, että jumalanpilkkaaja on heittänyt pois käyntikortin, jossa esiintyy nimi Muhammad.