Artikkelikuva
50 vuotta sitten joki oli noin kilometrin levyinen. Nykyisellään se on joistain kohdin jopa kymmenen kilometriä leveä.

Joki kaappaa lisää maata Uzbekistanille

Uzbekistanin ja Afganistanin välillä kulkevan Amu Darya -joen reitin muuttuminen muuttaa maiden rajoja.

Afganistan. Uzbekistanin ja Afganistanin välillä kulkevan Amu Darya -joen reitin muuttuminen muuttaa maiden rajoja. Samalla joki lisää Uzbekistanin pinta-alaa, kertoo YK:n uutistoimisto Irin.

Koska maiden välinen raja määritellään joen keskikohdan mukaan, Uzbekistan vaatii nyt Afganistanilta satoja kilometrejä maata joen leviämisen vuoksi.

50 vuotta sitten joki oli noin kilometrin levyinen. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana se on laajentunut niin, että joistain kohdin se on jopa kymmenen kilometriä leveä.

Neuvostoliiton aikana uzbekistanilaiset vahvistivat joen pengertä betonilla, kun taas afgaanit eivät ole tehneet mitään suojautuakseen eroosiolta. Epätasapaino on johtanut voimistuvaan eroosioon Afganistanin puolella sekä siihen, että joki virtaa voimakkaammin.

Näiden seurauksena joki on laajentunut Afganistaniin. Satoja afganistanilaisperheitä on jäänyt kodittomiksi.

Uzbekistanin ja Afganistanin välit ovat olleet kireät 1970-luvulta asti. Osittain kiista liittyy siihen, että Uzbekistanin islamistiliikkeellä on tukikohta Pohjois-Afganistanissa.

Uzbekistanin ranta kuuluu maailman raskaimmin vartioituihin rajoihin maailmassa. Koko 210 kilometriä pitkää raja on suojattu sähköaidalla ja piikkilangalla. Ainut ylityspaikka on nimeltään Afganistanin ja Uzbekistanin ystävyyssilta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!