Artikkelikuva
Ebolasta parantunut Mark Jerry hoitaa ebolapotilaita Lääkärit ilman rajoja -järjestön kliniikalla Liberiassa.

Ebolasta selviytyneet kärsivät stigmasta

Sosiaalinen yhteisö hylkää selviytyjät, sillä heidän pelätään yhä tartuttavan tautia.

Sierra Leone. Ebolasta parantuneet sairaanhoitajat ovat kullanarvoisia Sierra Leonessa, joka kärsii pahasta työntekijäpulasta terveyssektorilla.

Heille lankeavat kaikkein riskialtteimmat hoitotoimenpiteet, kuten tiputukseen tarvittavan kanyylin asettaminen potilaille. Tämän hetkisen tiedon mukaan taudin sairastaneet ovat immuuneja virukselle.

Työ on raskasta, mutta monet sairaanhoitajat tulevat töihin mielellään, sillä hoitoyksiköt ovat paikkoja, joissa he kokevat tulevansa hyväksytyiksi.

”Kotona sen sijaan on hankalaa”, kertoo sairaanhoitaja Kanko Marah Makenin kaupungista Wired-lehdessä.

Sosiaalinen yhteisö hylkää selviytyjät, sillä heidän pelätään yhä tartuttavan tautia. Joidenkin selviytyjien koko omaisuus on saatettu tuhota tartuntavaaran takia sillä aikaa, kun he sairastivat.

Marah suunnittelee muuttavansa muualle heti, kun hänellä on siihen varaa.

”Täällä töissä olen aina iloinen”, hän toteaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!